tisdag 9 mars 2010

Svensk dokumentärfilm i Thessaloniki

Nu är det dags för den årliga festivalen för dokumentärfilm i Thessaloniki! I år pågår festivalen mellan den 12 och 21 mars. Fyra av filmerna som visas är gjorda av svenska regissörer och här nedan följer en presentation.

«Βιντεοκρατία» (Videocrazy) av Erik Gandini, som handlar om italiensk TV och dess inflytande på kultur och politik – och om Berlusconi förstås. De italienska tv-kanalerna har bannlyst filmen, men den fick pris på filmfestivalen i Venedig.
Visas lördagen 13 mars kl 22.30 på Olympion och söndagen 21 mars kl 20 på John Cassavetes.

«Μπανάνες!» (Bananas!) av Fredrik Gertten handlar om det stora företaget Dole och ett antal arbetare på en bananplantage i Nicaragua. Regissören stämdes förra året av företaget för uppgifterna i filmen, men stämningen drogs sedan tillbaka. Filmen visades första gången i Sverige i den svenska riksdagen.
Visas onsdagen den 17 mars kl 22.30 på Olymion och torsdagen den 18 mars kl 14.30 på John Cassavetes.

«Τοξική παιδική χαρά» (Blybarnen) av Lars Edman och William Johansson handlar om hur företaget Boliden dumpar sitt miljöfarliga avfall i Chile och om de barn som blivit sjuka på grund av detta.
Filmen visas torsdagen 18 mars kl 17.00 på Frida Liappa och söndagen 21 mars kl 19.30 på Frida Liappa.

«Ο μεγαλοφυής και τα αγόρια» (The genius and the boys) av Bosse Lindquist är en film som handlar om hur nobelpristagaren i medicin Carleton Gajdusek använder unga pojkar från Papua Nya Guinea i sin forskning och hur han sedan anklagas för att vara pedofil.
Filmen visas fredagen 19 mars kl 20.00 på John Cassavetes och lördagen 20 mars kl 17.00 på Stavros Tornes.

Inga kommentarer: