måndag 25 november 2013

Nytt nummer av Tillsammans!

Ett nytt nummer av vår medlemstidning Tillsammans är nu ute! Här får ni läsa några artiklar från tidningen. Vi börjar med ordförandens spalt:

Hej allihop!
Tack för att ni kom på vår "första torsdagen i månaden-träff!" Vi hoppas att vi får ännu större uppslutning nästa gång, första torsdagen i december.

Styrelsen har en del nyheter att presentera för er. Vi jobbar på att skaffa ett skattenummer (AFM) till föreningen. Det innebär att vi kan söka olika bidrag från både Sverige och Grekland och utöka vår verksamhet och göra något stort och bra av vår förening.
 
Det skulle tex kunna vara att vi kör igång olika kurser eller att vi hjälper unga människor att öppna företag, eller att göra en insamling, teater , ett svenskt cafe med kanelbullar eller vad som helst som är intressant för vår förening och för oss själva att engagera oss i. Jag har haft en del kontakt med Svenska huset i Kavala och det är verkligen en bra verksamhet som de har där. Tänk gärna på vad ni skulle kunna vara intresserade av och kom med ideer till vår nästa träff!! Detta kan innebära en del arbetstillfällen också!

Iris Salani Papadopoulou
Ordförande
Och lördagen den 14 december inbjuder vi till LUCIAFEST! Läs mer här:
Det är dags för årets luciafest som arrangeras tillsammans med Svenska skolan. Festen äger rum lördagen den 14 december kl 18.00 i lokalen på Ptolemaion 30, 3 trappor.

Festen kommer att innehålla ett stämningsfullt luciatåg av barnen i Svenska skolan (kl 19.00). Vi bjuder på kaffe eller juice och hembakat bröd, det blir bokbord, dans kring granen och besök av tomten. Dessutom ett lotteri med massor av fina vinster!
OBS! Alla föräldrar som vill att barnen ska få en julklapp av tomten måste köpa med sig en present för 5 euro och skriva barnets namn på paketet!

Vi behöver många som bakar något till festen, dvs lussebullar eller mjuka kakor. Hör av dig till Else-Britt Foundouki, 23740-25347 eller 6945-997601, senast en vecka före festen.
Ta med svenska böcker, tidningar och DVD:s och ge till festens bokbord.

I år har vi samma låga pris på inträde som förra året för att fler ska kunna komma! Inträde för medlemmar: 5 euro för vuxna och 3 euro för barn under 18 år. Icke medlemmar betalar 7 euro för vuxna och 3 euro för barn.

Föranmälan senast onsdagen
den 11 december till Ingabritt
Tomboulidou 23320-21642,
6993923651, mejl
tomboulides@gmail.com eller Else-Britt Foundouki 23740-25347, 6945-997601 , evaelsebritt@hotmail.com


Mer intressant från Tillsammans:
Vi hade äran att få träffa Liza Marklund på bokhandeln Ianos där hon presenterade sina deckarromaner som nu har översatts till grekiska.
Det blev ett mycket trevligt möte där författaren berättade om sig själv och sina böcker. Vi gick sedan ut och åt en bit mat och diskuterade vidare på en trevlig Meze - resturang i Ladadika.

Liza lovade att hon skulle träffa oss allihopa igen nästa gång hon kommer till Thessaloniki.

Föreningen har också fått besök av en stor grupp riksdagsledamöter. De träffade både stans borgmästare och flera andra politiska representanter, men de var också nyfikna på vad vi svenskar som bor i Thessaloniki hade att säga.I senaste numret av Tillsammanns finns också en recension av de båda "krisböcker" som kommit ut i Sverige. "Kaos, ett grekiskt krislexikon" av Alexandre Pascalidou och "Skuld. Eurokrisen sedd från Aten" av Kajsa Ekis Ekman. Ett litet utdrag ur recensionen, skriven av Ingabritt Tomboulidou, kommer här:

"Ingen av författarna bor permanent i landet, men de har varit flitiga besökare under krisåren. De redovisar inifrån, men har ändå den utomståendes frihet som i bästa fall blir till klarsynthet.  Båda böckerna är personligt skrivna och utgår från egna erfarenheter och de har fört samtal med både politiker och folk på gatan.

Men där slutar likheterna. Ekmans bok är skriven som en dagbok, medan Pascalidous bok är upplagd som ett lexikon där hon använder grekiska ord som asyl, demokrati, tragedi, politik som utgångspunkt för att ta upp olika ämnen.

Trots att båda uppläggen är genomtänkta och intressanta finns det en viktig skiljelinje mellan böckerna. Ekmans bok vilar på en grund av noggrann research, med historiska återblickar och ekonomiska utblickar och har en seriös journalistisk ton. Pascalidous rapportering däremot har som alltid ett drag av sensation. Hon har ett rikt ordsvall och är ofta träffsäker.
Men det gäller att se upp med svepande formuleringar och generaliseringar. Bristande källkritik har ofta lett till felaktigheter i hennes texter, det finns det exempel på både i pressen och i denna bok.
Dessutom är Pascalidous bok helt och hållet probleminriktad. Det är en massiv skildring av elände som pågår sida upp och sida ner, tills man knappt orkar mer. Inte förrän på näst sista sidan skriver hon att det spirar ett hopp som visar sig i nyvaknad kreativitet och solidaritet. Inte konstigt att en journalist i en populär tv-soffa frågar Pascalidou om det fortfarande finns människor som lever ett vanligt liv."
Tillsammans innehåller också en intressant artikel om en grekisk kvinnlig läkare som vill tacka svenskarna för dess insatser under inbördeskriget. Vi kallar också till årsmöte som kommer att hållas i januari. 

Vill du ha ett eget nummer av Tillsammans i pdf-format?? Hör då av dej till föreningens mejl, svenskgrekiskaforeningen@yahoo.se


Inga kommentarer: