torsdag 30 september 2010

Kalendarium för höstens aktiviteter


- IKEA-TRÄFF första torsdagen i varje månad mellan kl 10 och 12. Vi träffas i restaurangen och fikar, pratar och byter böcker och tidningar med varann. Höstens träffar blir den 7 oktober, 4 november och 2 december.
- FILMKVÄLL andra måndagen varje månad i lokalen på Mitseon 5 (parallellgata till Filippou, vid romerska agoran). Vi börjar med att dricka kaffe kl 18 och sätter igång filmen kl 19.00. Måndagen den 11 oktober ser vi den finsk-svenska filmen ”Den bästa av mödrar” som handlar om de finska krigsbarnen som kom till Sverige. Nästkommande filmkväll blir den 8 november. Angående december så återkommer vi om den i nästa Tillsammans.
- DAMLUNCH tredje torsdagen varje månad kl 14.00 på restaurang Symfonia i korsningen Ermou-Venizelou (på 3:e våningen). Symfonia har speciell lunchmeny för 10 euro. Under lunchen talar vi bara svenska! Höstens lunchträffar blir den 21 oktober, 18 november och 16 december.
- LUCIAFEST lördagen den 11 december på Enydreio i Evosmos. Utförlig information om festen i nästa Tillsammans.

onsdag 22 september 2010

Trevlig träff med Gunnar och Kicki


I augusti i år fick Skandinaviska kyrkan i Aten en ny präst och en ny assistent/kantor, efter att Lars och Torgun Frisk flyttat hem till Sverige. Deras efterträdare är Gunnar och Kicki Lidén från Värmland. Och tisdagen den 21 september kom de upp till Thessaloniki för att träffa oss i föreningen.


Efter en guidning i centrala Thessaloniki som Ingabritt stod för, så mötte ett tiotal personer upp på restaurang Symfonia för att äta lunch tillsammans och lära känna Gunnar och Kicki. Det blev en givande stund där vi bland annat pratade om hur vi ser på skandinaviska kyrkans roll i Grekland. Är den till även för oss som bor här uppe i norra delen av landet? Hur viktigt är det för oss egentligen att prästen kommer? Och vad vill vi få ut av ett besök – handlar det enbart om gudstjänster eller kan vi tänka oss andra former av träffar, t ex visstunder eller körläger?

Gunnar informerade också om hur viktigt det är för kyrkan i Aten att den får så många betalande medlemmar som möjligt, för annars är risken att de styrande i Sverige anser att det inte behövs någon svensk kyrka i Grekland. Vi beslöt att prata vidare om dessa frågor på föreningens årsmöte. Den som redan nu har synpunkter eller idéer på hur vi ska samarbeta med kyrkan kan höra av sig till Ingabritt.

Som första evenemang så bestämde vi att vi ska sjunga in julen i början av december, tillsammans med Gunnar och Kicki Lidén! Vi ska alltså ordna en sångstund då vi sjunger alla härliga och välkända sånger som har med advent och jul att göra. Mer information om detaljerna kommer senare.

fredag 10 september 2010

Filmkväll och lunchträff

Sommaren är slut och hösten börjar närma sej. Och det betyder att vi drar igång aktiviteterna igen i Svensk-grekiska föreningen.

Redan på måndag den 13 september kl 18 träffas vi för att titta på film. Vi ser den svenska filmen "Ondskan", Oscarsnominerad för bästa utländska film för några år sen. Den bygger på en bok med samma namn som Jan Guillou skrivit. Vi träffas vid 18-tiden för att fika tillsammans och sätter igång filmen kl 19. Lokalen är densamma som förut, Mitseon 5, en parallellgata till Filippou, alldeles vid agoran i Thessalonikis centrum.

Och på tisdag den 21 september kl 14 kommer Svenska kyrkan i Atens nya prästpar till Thessaloniki för att träffa så många skandinaver som möjligt. Vi äter lunch tillsammans med Gunnar och Christina Lidén på restaurang Symfonia, i korsningen Ermou-Venizelou (på 5e våningen). Alla skandinaver är välkomna, även de som inte är med i föreningen förstås, så säg gärna till andra ni känner. Restaurangen har en lunchmeny för 10 euro per person.

Alla är varmt välkomna till våra aktiviteter!

onsdag 1 september 2010

Höstupptakt

Nu drar vi igång föreningens aktiviteter igen efter sommaruppehållet! Torsdagen den 2 september träffas vi på IKEA. Kl 10 på fm och ett par timmar framåt träffas vi i restaurangen och pratar och fikar.

Ta gärna med svenska böcker eller tidningar som du läst ut men som någon annan säkert vill läsa.

Vi hoppas att många kommer och att vi får en aktiv och trevlig höst i föreningen. Välkomna!